طرح اشتغال جوانان

 دكتر سعدا...عمراني

استاد بازنشسته متالوژي از دانشگاه صنعتي سوئد



مقدمه یزدفردا "روستایی که همچون نگینی در میان سه استان یزد،کرمان و فارس می درخشد روستایی که همچون پلی واقع شده مابین این سه استان.در سالهای قبل از ۱۳۵۰ تحت حوزه استحاضی استان فارس بود،در اوایل انقلاب در حوزه استحفاضی کرمان و اندکی پس از انقلاب اسلامی به حوزه استحفاضی استان یزد منتقل شد

روستای ترکان وواقع در شهرستان خاتم به موازات کویر یزد کرمان واقع شده و درست در انتهای رودخانه هایی واقع گردیده که از رشته کوههای بوانات استان فارس سر چشمه گرفته و به طرف دریاچه نمک سرازیر میشوند.

سابقه مراکز آموزشی روستای ترکان به زمان تاسیس دارالفنون امیرکبیر بر می گردد که همزمان با تاسیس دارالفنون مدرسه ای در روستای ترکان هم ایجاد گردید که هم اکنون به عنوان منزل مسکونی مرحوم قباد عمرانی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین تمامی دانش آموزان از منطقه هرات و مروست جهت تحصیل به این مدرسه می آمدند،و تنها مدرسه ی این منطقه بزرگ همین مدرسه و دبستان بود (که به دبستان زهره معروف بود ) به هر حال همین مدارس بودند که از این روستا تعداد بسیار زیادی از جوانان به پست های مهم دولتی و خصوصی رسیدند که هر کدام از آنها مایه افتخار این روستا هستند.از جمله" سعدالله عمرانی" که تقریبااز مسن ترین این افتخارات است و هم اکنون بعد از گذشت حدود ۶۰ سال مجدداً به وطن سر می زند .

دکتر سعدالله عمرانی در آخرین سفری که به روستای زادگاهش داشت مطلبی پیرامون اشتغال به همکار خوبمان خانم رستگار خبرنگاریزدفردا در خاتم ارائه نمود که در چند بخش منتشر و امید واریم مسئولین استان به صورت ویژه موارد را مد نظر قرار دهند .

امید اینکه مقبول افتد .

طرح اشتغال جوانان
 دكتر سعدا...عمراني

استاد بازنشسته متالوژي از دانشگاه صنعتي سوئد

مسئله اشتغال جوانان امروز درجهان امري است پيچيده وبغرنج كه با پيدايش تكنولوژي وجهانگير شدن آن اشتغال افراد به ويژه جوانان را با مشكل جدي روبرو ساخته است بكارگيري روبت ها (RObat)اين مشكل را دو چندان نموده است.
از اين رو دولت ها براي اين مشكل جدي بفكر چاره انديشي مي باشند برخورد دولت ها يكسان يكسان نيست و هر كشور برحسب ويژه گيهاي موجود درآن سرزمين خط مشي ويژه اي را اتخاذ نموده اند .
روش حل اين مشكل دركشورهاي صنعتي و جهان درحال رشد يكسان نيست.بررسي اين مشكل بطور جامع نياز به وقت زياد وكارشناسانه دارد.آنچه درذيل آمده بيان كلي اين روش ها مي باشد
1-برخورد مسئولين كشورهاي صنعتي وپيشرفته
اين گروه از كشورها نيروي كار انساني را ازبين جوانان فارغ التحصيل كشورهاي درحال رشد كه از هوش و ذكاوت وتخصص برخوردار هستندانتخاب مي نمايند.ساليانه چندين هزارنفر از جوانان از جهان سوم جذب كشورهاي صنعتي ويا سرمايه داري مي شوند.
دربيشتر كشورها ي صنعتي كنكور وجود نداردبلكه ازروي معدل ميتوانند وارد دانشگاه شوند.
ارتباط بين دانشگاه وصنعت بسيار محكم است تعدادي از دانشجويان بلافاصله بعد از اتمام دانشگاه جذب صنايع مي گردند.
گروه سوم باقي مانده اداره كار آنها را در دريافت كار به ترتيب زير جلب بازار كار مي نمايد
الف)دوره كار آموزي درمحيط كار پرداخت هزينه دوران كارآموزي را اداره كار وبيمه پرداخت مي كند
ب)دوران شروع به كار دولت و يا اداره كار به صاحب كار كمك هزينه مي پردازد.
روش كاريابي وكمك دولت به جوانان درهمه كشورها ي اورپا وصنعتي يكسان نيست وبستگي به مقررات كاريابي وقوانين آن كشور دارد.
مي بينيم كه در كشورهاي پيشرفته جوانان بطور نسبي بحال خود رها نمي شوند وادارات كاريابي وبيمه وساير موسسات مربوطه مثل بانكها همكاري هاي لازم را بعمل مي آورند.
براي مثال چنانچه جواني پروژه خوبي درزمينه هاي مختلف ارائه دهد بانك ها تا 90درصد به آنها وام مي دهد و بهره وام بسيار ناچيز است.
شهرستان خاتم داراي ويژگي هايي است كه آن را از ساير شهرستانها تا اندازه جدا مي نمايد.اين ويژگيها عبارتند از جوان بودن شهرستان، دوري از مركز استان، تنوع درآب و هوا،عدم وجود صنايع، كشاورزي سنتي و كم آبي وابسته به آب هاي زير زميني و بافت جمعيت ناهمگون است.
درنظر گرفتن عوامل فوق تدوين يك برنامه جامع و قابل اجرا چندان ساده نيست درهرات و مروست 2 دانشگاه وجود دارد كه هيچ كدام از رشته ها نمي توانند آن طور كه لازم است دربيكاري جوانان اثر مثبتي بگذارد
لذا بايد فكر بهتري نمود و از اينكه مسئولين بويژه فرماندار محترم خاتم درفكر چاره انديشي هستند جاي قدرداني است.
براي حل اين مشكل بايد به نكات زير توجه شود تا شايد بخشي از جوانان به كاري مشغول شوند
اين اقدامات به نظر بنده بشرح ذيل مي باشد
1-تهيه ليستي از جوانان كه درآن ليست ميزان تحصيلات ، امكانات مالي ، رشته تخصصي ، علاقه آنها به نوع كار، وضعيت خانواده
2-امكانات شهرستان و تهيه طرح جامعه شهرستان
3-كشاورزي متاسفانه 1دوم آب اين شهرستان بواسطه كشاورزي به هدر مي رود يا تبخير مي گردد ويا عامل علفهاي هرز مي گردد.
لذا آن دسته از جوانان كه مي خواهند در امر كشاورزي فعاليت كنند براي تعاونيها بايد برنامه كشاورزي مدرن تدوين گردد.دولت با عطاي وام ونظارت دقيق درمصوب نمودن ونوع توليد و وجود يك مهندس كشاورزي تمام وقت و يا نيم وقت درهر تعاوني بسيار لازم است . چون اين تعاونيها اگر درست عمل نمايند باعث تشويق ساير كشاورزان كه علاقه مفرطي به استفاده كردن از كشاورزي وباغباني قطره اي مي گردد.
-درزمينه معدن و توليدات صنعتي
شهرستان خاتم داراي منابع زير زميني غني مي باشد شناخت نوع معدن ذخيره و محل مصرف درتوليد امري ضروري بنظر مي رسد
از جوانان بخواهيم كه چنانچه ايده اي درزمينه بهره برداري از معادن و ايجاد واحدهاي توليد دارند بصورت يك فرم بخصوص ارائه بدهند.
با استقرار واحدهاي توليد بصورت كارگاه، كارخانه و خط توليد امكان بكارگيري جوانان بسيار امكان پذير است
-دامداري
شهرستان خاتم مي تواند تعداد زيادي از جوانان را درزمينه مؤسسات دامداري و فروش محصولات به ساير شهرستانها و حتي به خارج از كشور بكار گيرد.

-تجارت و توريست، ما درشهرستان خاتم هنوز نتوانسه ايم فروشگاههاي تعاوني ، رستورانها وغيره ايجاد نمائيم دراين مورد نيز ميتوان تعدادي جوان را شاغل كرد

ادامه دارد....

یزدفردا

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا